Compania Cotnari

INIMA COTNARIULUI
Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.

Drumul vinului este lung, dar plin de recompense. Avem permanent grija de cele peste 1100 de hectare cu plantatii de vie prin lucrari agricole performante. Specialistii nostri lucreaza in laboratoarele combinatului sau in vii, pentru obtinerea unor noi soiuri de vita de vie si a unor noi cupaje de vinuri.

Vinurile de Cotnari prezinta calitati exceptionale obtinute prin limitarea productiei medii de struguri la un hectar la doar 70-80% fata de celelalte podgorii ale Romaniei sau din tarile viticole. Compania noastra va alege intotdeauna calitatea in detrimentul cantitatii. In vinoteca noastra, organizata pe criterii stiintifice, pastram cele mai reusite colectii, incepand din anul 1957.

PODGORIE
„Podgoriile sfinte” de la Cotnari, cum le-a numit Dimitrie Cantemir, sunt rodul unei indeletniciri stravechi viti-vinicole. Din antichitate si pana astazi, vita de vie a imbratisat neintrerupt dealurile molcome ale zonei, profitand din plin de particularitatile acesteia.

Podgoria este adapostita de vanturi si de curentii locali reci, datorita fenomenului de phoenizare a maselor de aer, ce determina un proces de incalzire. Perioada mai – septembrie este caracterizata de o nebulozitate cu valori reduse, favorizand insolatia, cresterea strugurilor si acumularea zaharului. Solurile sunt extrem de favorabile culturii de vita de vie, cu o textura luto-nisipoasa, bogate in humus si baze schimbabile.

Iata de ce, Grasa de Cotnari, de exemplu nu s-a adaptat in nicio alta podgorie din Romania sau din lume.

Podgoria a fost mereu daruita cu „buna potrivire de oameni intelepti si de la natura”. (Mihail Sadoveanu)

TEHNOLOGIE
Pana nu de mult, aproximativ pana la inceputul secolului al XX-lea, prelucrarea strugurilor in Podgoria Cotnari, in vederea producerii vinurilor, se facea intr-un mod empiric, folosindu-se vase, instalatii si mijloace traditionale, unele dintre acestea valoroase astazi mai mult ca piese de muzeu. Proprietarii viilor preferau ca ei insisi  sa-si vinifice productia de struguri. Ca si culesul, vinificarea de la Cotnari unea aspectul lucrativ cu cel ludic, de joc si voie buna surprinse si literar ca unii scriitori precum N.D. Cocea: „Copile, razatoare, treceau cosurile (cu struguri) flacailor. Acestia la randul lor, urcati pe scarile improvizate, le desertau in trei calcatoare de doi stanjeni in lungime fiecare si asezate de-a curmezisul cramei. Panerele golite zburau prin aer insotite de strigari si glume piperate. Fetele le prindeau din zbor. Nici una nu se lasa mai prejos. Raspundeau la fel, cu glume in doi peri sau cu pumni de struguri aruncati flacailor in fata…Mustul galgaia ca suroaiele umflate de ploi. Zacatoarele se umpleau vazand cu ochii. Crama zumzaia ca un stup de albine harnice”.

„O intreaga tehnologie urmareste maturarea si invechirea vinurilor, caci vinul autentic de Cotnari nu se utilizeaza in anul in care a fost produs, ci dupa doi, patru sau chiar zece ani, cand inregistreaza adevarata personalitate”. (Alecu Al. Floares)

Traditia milenara se impleteste cu promovarea celor mai avansate sisteme. In ultimii ani, compania a promovat investitii substantiale impreuna cu firme de renume din Italia, Germania, Suedia. Aceste investitii au crescut capacitatea statiei  de imbuteliere, au modernizat instalatiile de racire, de eliminare a sarurilor tartrice, de limpezire centrifuga a mustului, de depozitare a vinului la invechit etc.

CERCETARE
Specialistii combinatului Companiei COTNARI se dedica unei activitati sustinute de cercetare stiintifica, de studiere a evolutiei vinurilor si de constituire a sortimentelor. Din laboratoare echipate la standarde de ultima generatie au iesit in ultimii doi ani doua noi soiuri de vita de vie: Grasa 75 si Perla Cotnariului.

In prezent cercetam si alte vite de vie pentru obtinerea unor biotipuri cu parametrii calitativi superiori.

DEGUSTARE
Degustarea incepe odata cu pregatirea sticlei. Dupa detasarea capsulonului, dopul de pluta se va extrage lent pentru a se evita ruperea lui sau pentru agitatarea nedorita a vinului. O data extras, dopul da prima informatie despre vinul din sticla. Ori de cate ori vom scoate un dop, analiza olfactiva este obligatorie.
Paharul, separat, pune in valoare si ofera o parte din produs pentru degustare: sa aiba obligatoriu picior pentru ca degustatorul sa manevreze exclusiv paharul de picior evitand aparitia amprentelor pe pahar, sticla din care este confectionat, sa fie incolora, limpede (ideal ar fi din cristal), fara desene, incrustatii sau gravuri. Pentru vinurile albe se folosesc pahare de tipul lalea, mai stranse la gura, iar pentru vinurile rosii, pahare mai largi la baza, aproape emisferice.
Examinarea vizuala se face indreptand vinul catre sursa de lumina, analizand mai intai limpiditatea apoi fluiditatea. Tot vizual apreciem si culoarea, vinul se priveste prin transparenta spre o sursa de lumina, dar si pe un fond alb.
Mai intai, degustatorul va imprima paharului o usoara miscare circulara apoi il va apropia usor de nari aspirand in mod atent si profund. Examinarea olfactiva apreciaza calitatea, intensitatea si persistenta mirosului. Dupa ce-l va apropia de buze, efectuand prin intredeschiderea acestora si trecerea aerului, degustatorul va simti buchetul vinului pe care il degusta.
Va sorbi din pahar, in acelasi timp apasand cu limba si miscandu-si fosele nazale. Vinul, odata ajuns in gura trebuie plimbat si pipait astfel incat sa-i simtim fluiditatea, onctuozitatea si catifelarea. Examinarea gustativa sau gustul vinului reprezinta rezultatul celor patru gusturi de baza – dulce, acru, sarat, amar. Va inghiti jumatate de sorbitura, redeschizand din nou buzele pentru a permite trecerea aerului. La urma, cu gura inchisa, va mesteca vinul pe care l-a sorbit. Temperatura de degustare a vinului este importanta deoarece un vin degustat la 10 grade Celsius respectiv la 20 de grade Celsius creeaza senzatia degustarii a doua vinuri total diferite.

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mostenirea și etichetat . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s