Stii sa alegi un vin bun?

Vinul este un element cheie al unei mese (in mod special a cinei), nu numai datorita gustului sau pentru ca este foarte sanatos, atunci cand se consuma in cantitati moderate. Un vin bine ales poate pune in valoare savoarea mancarurilor sau salva o cina, atunci cand reuseste sa amelioreze gusturile puternic sarate sau amare. De fapt, vinul poate fi folosit ca orice alt condiment. Cu toate acestea vinul trebuie ales cu atentie, deoarece asa cum reuseste sa completeze sau sa desavarseasca niste gusturi, in egala masura poate sa ruineze un fel de mancare, reusind sa ii altereze, transformand gustul unor alimente intr-unul metalic, amar sau prea dulce. Unii oameni isi dedica intreaga cariera acestei arte, de a potrivi soiul de vin tipului de mancare servit la o masa, luand in considerare tipul de struguri din care provine vinul, locul in care au fost stocati strugurii, vechimea vinului etc. Cu toate acestea, nu trebuie sa fii un fanatic al vinurilor pentru a face alegeri bune in ceea ce priveste vinul pe care il servesti la cina.

Pentru a alege un vin bun, fara a fi un bun cunoscator, trebuie sa tineti cont de urmatoarele aspecte ale vinului – consistenta, aroma si concentratia de alcool. In ceea ce priveste consistenta si aroma vinului, se aplica principiul similaritatii.

Consistenta. Un vin cu un gust puternic ar trebui asociat cu mancaruri cu arome bogate si puternice. In caz contrar, risti ca gustul vinului sa il “acopere” pe cel al mancarii. Spre exemplu, un merlot puternic ar trebui servit cu friptura de miel condimentata puternic si in niciun caz nu ar trebui potrivit cu un peste slab la gratar cu lamaie.

Aroma. Vinurile dulci merg foarte bine cu deserturi si feluri principale cu aroma dulce, in vreme ce vinurile mai acide, seci, merg mai bine cu sosuri condimentate, dressing-uri de salata si mancaruri sarate. Vinurile mai amare contracareaza gustul amarui al mancarurilor mai acre. De asemenea, e o idee buna sa te asiguri ca aroma vinului e cu putin mai puternica decat cea a mancarii. Altfel, vinul va parea un pic acru. Spre exemplu, nu servi un desert foarte dulce cu un vin demi-dulce.

Alcool. De obicei, cu cat un vin are o mai mica concentratie de alcool, cu atat sunt mai potrivite pentru a acompania o masa. In general, e mai bine sa asociezi vinuri cu mancaruri cu aceleasi caracteristici (vinuri dulci cu mancaruri dulci, vinuri amare cu mancaruri sarate etc.). Acest lucru e valabil si pentru culoarea mancarurilor si a vinurilor: combina vinurile albe cu carnuri albe si vinurile rosii cu carnea rosie. Cele mai multe vinuri rosii contin un element amarui, numit tanina, care se potriveste mai bine cu caruri mai grase, rosii (de porc, de vita).
Foarte important. Vinul nu se consuma cu salate, mai ales cele cu otet sau cele picante. De asemenea, combinatia dintre vin si ciocolata nu se recomanda. Combinatia ideala este cea dintre vin si cascaval.

Potriveste vinul cu invitatii tai. Poate esti de parere ca un Riesling bun merge cu meniul tau compus din fructe de mare, dar, daca invitatii tai beau doar vin rosu, nu se vor bucura de alegerea ta. Asa ca fii atent la oamenii care vor bea vinul inainte sa-l alegi. Combinatiile suprinzatoare pot fi bune. Asa cum unii bucatari combina un sos iute cu un desert dulce, uneori, daca incalci regulile, e posibil sa obtii rezultate delicioase. Nu trebuie sa-ti fie frica de experimente, mai ales atunci cand incepi sa devii un cunoscator al vinurilor.

Alte sfaturi

Atatea anotimpuri, atatea posibilitati de alegere a vinurilor. Vinurile se aleg si dupa anotimpuri. Vara se consuma in special vinurile seci, acrisoare cu o concentratie temperata de alccol. Toamna se opteaza pentru vinurile tinere. in timp ce iarna se consuma vinurile rosii si mai tari, care au efect de incalzire si tonifiere arganismului. Primavara alegem vinurile de albe sau rosii, insa de o calitate superioara.

Servirea vinurilor se face dupa cromatica
Daca sunteti gazda unei mese, la care se consuma mai multe tipuri de vin, acestea se vor servi dupa culoare: albe, galbene, roze si rosii. De asemenea vinurile tinere se servesc inaintea celor vechi.

Temperatura optima de servire a vinului
Pentru a-si pastra calitatile si gustul, vinul in functie de sortiment trebuie servite la o anumita temperatura. Vinurile rosii se servesc la temperatura camerei, deci inainte de a fi consumate trebuie sa le aduceti camera mai devreme cu intre doua sau trei ore. Vinurile albe seci, demi-seci si dulci si sampania se servesc racite.

Sursa: Gustos.ro

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s