Cum alegem vinurile pentru nunta

Cu ce vin servim invitatii la nunta? Ce cantitate de vin trebuie sa avem pe masa? De ce aspecte ar trebui sa tin cont, atunci cand aleg sortimentul de vin?

Acestea sunt doar o parte dintre intrebarile, care ne vin in minte atunci cand suntem implicati in organizarea unui astfel de fericit eveniment.

Cantitatea potrivita de vin

In general, in medie la o nunta o persoana consuma intre 1,3-1,5 l sticle de vin. Recomandam sa te asiguri ca poti returna furnizorului tau, sticlele de vin care nu au fost consumate si iti vei primi banii inapoi.

Ce sortiment de vin alegem

In general la nunti este obligatoriu sa ai: vin alb, vin rosu si vin spumant (celebra sampanie). Pentru nuntile pretentioase pe lista se recomanda si vinurile desert, care vor insoti preparatele dulci (prajituri si tort).

De asemenea, alegem vinul dupa meniu. Astfel:
– pentru aperitive, legume, preparate din peste sau pui – vinuri albe sau rose;
– preparate din porc, vita, vanat – vinuri rosii;
– prajituri, inghetata, tort, preparate dulci – vinuri desert (albe sau rosii).

Ce vin se bea mai mult la nunti

De obicei, la nunti se serveste mai mult vinul alb decat cel rosu (proportia este de 60% – 40%). Insa, conteaza foarte mult si anotimpul. Cu cat ne indreptam spre toamna, iarna, procentele de consum vin alb si rosu devine egale (50%-50%). Pe timp de vara, mai ales daca este foarte cald, vinurilr albe se pot consuma in proportie de 75%. Indiferent de anotimp sau vreme, nu se recomanda sa depasiti procentul de 75%, deoarece apare riscul de a nu mai avea vin rosu pentru gratarul de vita sau de porc din meniu, mancaruri care se servesc numai cu acest tip de vin.

Alegem vinul in functie de invitati?

Regula universala care se aplica din acest punct de vedere este: cu cat se doreste o nunta mai iesita din tipare, mai speciala, cu atat creste calitatea vinurilor consumate. O nunta obisnuita va avea vinuri de calitate medie; la o nunta selecta isi vor gasi locul editii limitate si vinuri cu o distributie foarte limitata.

Indiferent insa de standardul nuntii, se vor alege numai vinuri imbuteliate la sticla: dau o evidenta nota de eleganta si garanteaza calitatea vinului. Se vor evita sub orice forma vinurile varsate sau imbuteliate la PET.

Ordinea de servire a vinurilor

Ordinea de servire a vinurilor, va fi data de ordinea de servire a preparatelor culinare. Este totusi de preferat ca vinurile albe sa fie servite la inceput, urmate de vinurile rosii. Vinurile dulci/desert se servesc intotdeauna la final insotind tortul sau prajiturile. Sampania poate fi servita fie inainte de aperitiv, la intampinarea oaspetilor, fie la final, o data cu tortul miresei.  

Temperaturi de servire a vinurilor:

Vinurile albe:  5° – 8° C (pentru a atinge aceasta temperatura, vinurile trebuie asezate in frigider cu cel putin 2 ore inainte de a fi deschise)
Vinurile rose: 6° – 8° C
Vinurile rosii: 14° – 18° C (pentru a atinge aceasta temperatura, vinurile asezate in frigider cu 30-40 de minute inainte de a fi deschise)
Sampania:     4° – 6° C.

Sursa: Vinuri Pentru Nunta

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s