Vinul, ca ingredient culinar. Ce vin folosim la gatit?

Retetele preparate cu vin sunt de cele mai multe ori foarte savuroase, pentru ca vinul desavarseste mancarurile. In general, vinul se foloseste la gatit pentru marinare sau pentru aromare.

Efectele vinului ca ingredient in mancare nu este de neglijat, iar pentru a-i conserva proprietatile trebuie sa respectam cateva reguli.

1. Alege un vin bun

Recomandarea principala este sa folosesti la gatit vinurile, care iti plac. Daca folosesti un vin de o calitate inferioara,  alege un sortiment placut la gust, pe care-l poti bea. Nu folosi vinurile prea dulci sau prea acre.

2. Asorteaza vinul pe care-l folosesti la gatit cu cel pe care-l servesti la masa.

3. Multa atentie la cantitatea de vin folosita. Nu dorim ca aroma vinului sa fie mai puternica decat mancarea. Dupa ce ai adaugat vinul, asteapta cateva minute sa se amestece cu ingredientele, apoi degusta mancarea.

4. Cu cat procesul de gatire dureaza mai mult, alcoolul se evapora, iar aroma se subtilizeaza sau devine mai robusta.

5. Sortimentul de vin folosit la gatit se poate alege dupa culoarea carnii si consistenta mancarurilor. Pentru carnea de pui folosim vinul alb, iar cel rosu il alegem pentru carnea rosie. Vinul rosu este indicat si pentru ciorba de vita, sosuri rosii sau supe de radacinoase. Vinul alb uscat poate fi folosit pentru prepararea pestelui, a fructelor de mare, a carnii de pasare, de porc sau vitel precum si a sosurilor usoare sau cremoase. Vinul uscat, tare poate fi folosit la prepararea supelor de legume sau cea a pasarilor. Vinurile albe dulci sunt indicate pentru deserturi.

6. In cazul unui meniu dintr-o bucatarie traditionala, puteti folosi vinul care se bea in acea zona.

Alte sfaturi:

– O sticla de vin desfacuta mai rezista la frigider maxim 2 zile. Daca turnam vinul intr-o alta sticla si o sigilati, astfel poate rezista pana la doua saptamani.
– Se mai practica folosirea la gatit a vinului fiert (adica, fara alcool, care se evapora prin fierbere).
– Pentru marinare, foloseste vinul alb sec.
– Adauga miere sau zahar pentru a potenta aromele vinurilor dulci.
– Daca doriti sa inlocuiti vinul la gatit, folositi vinul non-alcoolic sau otetul de vin.

In general, foloseste vinurile, care-ti plac, pe care in mod normal le-ai bea cu placere, deoarece in final, de cele mai multe ori, atunci cand gatim folosim vinul pe care-l avem in casa.

Sursa: CuGust.ro

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mancaruri si vin, Vinul și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s