Vinul – cel mai vechi antibiotic natural

Timp de mii de ani, vinul a ramas in constiinta oamenilor ca cea mai delicioasa bautura, care a incantat locuitorii de pe toate meridianele Pamantului. Sucul fermentat din struguri de buna calitate este prelucrat dupa tehnologii mostenite din generatie in generatie, dar perfectionate necontenit.

Sec, dulce sau spumos, alb sau rosu, roz sau negru, vinul se serveste la masa, acasa sau in restaurant, la ocazii speciale sau fara nici un eveniment deosebit. Uneori, intra in preparatele alimentare pentru a da gust mancarurilor. Este suficient sa-l vezi intr-un pahar perfect curat ca sa te tenteze sa-i probezi gustul. Oamenii din lumea larga i-au apreciat calitatile de peste 7000 de ani. Chinezii, in timpul imparatului Yu, prin anul 2205 i.Hr., consumau vinul atat pentru gustul deosebit, cat si pentru efectul calmant.

Virtutile vinului erau foarte bine apreciate inca din Antichitate. Istoricul grec Tucidides considera ca locuitorii din bazinul mediteranean au incheiat perioada barbara si au trecut la civilizatie atunci cand au inceput sa cultive maslinul si vita de vie, consumand minunatele lor produse, uleiul si vinul.

Istoria vinului este strans legata de evolutia civilizatiei. in tarile mai dezvoltate s-au extins foarte mult culturile vitei de vie si s-au perfectionat tehnologiile de obtinere a vinului. Cele mai mari tari producatoare de vin din lume sunt Franta (lider mondial), Italia, Spania, S.U.A., Argentina si Portugalia. Romania ocupa locul 10 pe plan mondial si locul 6 in Europa.

Principalele soiuri cultivate in Romania sunt:
-soiuri pentru vinuri albe: Feteasca regala si alba, Riesling, Aligote, Traminer, Muscat Ottonel, Francusa;
soiuri pentru vinuri rosii: Merlot, Babeasca, Cabernet Sauvignon, Pinot noir, Feteasca neagra.

Efectele nutritive si terapeutice ale vinului

Printr-o compozitie chimica foarte ampla (zaharuri, acizi organici, glicerol, compusi fenolici, aminoacizi, vitamine – A, B1, B2, PP si saruri minerale), vinul asigura un deosebit aport nutritiv si mineralizant pentru organismul uman. Acest continut depinde de soiul de struguri, tehnologia de prelucrare si gradul de invechire in butoaie speciale, cisterne sau vinoteci.

Efectele terapeutice ale vinului sunt necontestate. Inca din vechime, numeroase scrieri au subliniat calitatile vindecatoare ale vinului. Daca Hipocrate din Antichitate recomanda vinul pentru tratarea unor debilitati fiziologice, pneumonie, plagi deschise si muscaturi de sarpe, marele savant Louis Pasteur considera vinul ca „cea mai sanatoasa si igienica bautura”.

In toate timpurile, vinul era recomandat, in primul rand, pentru proprietatile antianemice, fortifiante, revigorante si energizante. Pentru aceste efecte intra si astazi in numeroase retete cu vinuri tonice. De altfel, medicina populara a recomandat vinul, in cantitati rezonabile, ca fortifiant al batranilor, convalescentilor, lehuzelor si persoanelor anemice, bolnave si clorotice (palide). La copiii palizi este bine sa li se dea la mese cate un paharel (30 ml) de vin rosu, avand ca efect cresterea poftei de mancare si imbunatatirea circulatiei sangelui.

La persoanele slabite, vinul stimuleaza pofta de mancare; daca se bea in timpul meselor, are efect de stimulare a digestiei. Batranii nostri consumau un vin alb-sec dupa o mancare cu peste, un vin rosu dupa o friptura de porc si un vin dulce dupa o placinta, la desert.

Vinurile albe au efect diuretic

Vinurile albe, usor acrisoare, sunt diuretice pentru un rinichi sanatos si cu rol in stimularea digestiei. Prin continutul lor in metionina, evacueaza toxinele din ficat.

Vinurile rosii, bogate in taninuri, sunt astringente si au un efect usor constipant. Acestea ajuta la absorbtia vitaminei B12, cu rol in formarea sangelui. In vremea romanilor se considera ca vinul rosu evita albirea timpurie a parului si da mai multa vigoare organismului, chiar la varste inaintate. Este consumat cu multa placere, fiind mai bine tolerat de stomac si ficat. Atat in vinul alb, cat si in cel rosu, se pregatesc multe macerate terapeutice pentru diferite maladii.

La nivelul aparatului digestiv, un vin bun favorizeaza digestia si mentine starea de confort digestiv, fara dureri si fara balonari. Dupa o hrana copioasa, cu carne si multa grasime, un pahar de vin ajuta la evacuarea reziduurilor nefolositoare din intestin. In plus, reduce riscul aparitiei ulcerului gastric sau duodenal, prin combaterea bacteriilor din segmentul piloric, cum este cazul bacteriei Helicobacter pylori, precum si a altor germeni daunatori, cum ar fi Salmonella. Nu este de mica importanta efectul vinului ca medicament, in combaterea intoxicatiilor cu metanol si etilenglicol.

Un consum ponderat de vin previne bolile inimii

Cele mai clare efecte pozitive ale vinului sunt legate de afectiunile inimii si ale sistemului circulator.

Vinul rosu ajuta la mentinerea sanatatii vaselor de sange, cu activarea circulatiei periferice, chiar in cazul persoanelor in varsta de peste 70 de ani. Se reduce, de asemenea, inflamarea vaselor sanguine la fumatorii cronici. In general, este redus riscul afectiunilor aterosclerotice la nivelul arterelor cerebrale si la nivelul picioarelor. In mod semnificativ, scade riscul atacurilor de cord si a congestiei cerebrale. S-a constatat ca un pahar de vin rosu, consumat dupa masa de pranz, prezinta un mare potential terapeutic de evitare a aparitiei celui de-al doilea atac de cord. 

Un test facut timp de 16 ani pe un esantion de 13.000 de persoane a demonstrat faptul ca atacul de cord scade cu 32% la persoanele care au consumat zilnic 1-2 pahare cu vin rosu. Acest efect benefic se explica prin actiunile vasodilatatoare, mentinerea permeabilitatii peretelui arterelor si a venelor, reducerea aterosclerozei coronariene si a colesterolului „rau” din sange. 

Acelasi test a aratat ca in cazul unui consum zilnic de peste doua pahare de vin, atat alb, cat si rosu, creste riscul aparitiei atacurilor de cord si a cirozei hepatice.

Abuzul de vin dauneaza

Vinul ridica tensiunea sanguina la hipotensivi, dar nu este indicat la hipertensivi decat indoit cu apa. 

Actiunea daunatoare a abuzului de vin a fost descrisa foarte plastic de marele scriitor Petrarca: „Vinul este nevatamator, daca se respecta doza si daca se bea cu moderatie si cumpatare. Primul pahar de vin taie setea, al doilea da buna dispozitie, al treilea da placere, al patrulea tine in spate betia, al cincilea mania, al saselea cearta, al saptelea furia, al optulea somnul, iar al noualea boala sigura”.

La nivelul aparatului respirator, vinul rosu, printr-un component important numit resveratrol, ajuta la reducerea inflamatiilor si a riscurilor de boli cronice ale plamanilor, respectiv pneumonie, pleurezie, guturai si gripa. Vinul fiert cu putina coaja de lamaie, cu scortisoara sau cuisoare, constituie un remediu minunat, care produce sudatie in pneumonie si grabeste vindecarea in raceli, febra, oboseala generala si unele afectiuni epuizante.

La nivelul creierului, consumul moderat de vin de calitate ajuta la prevenirea afectiunilor degenerative, precum maladia Alzheimer si reduce semnificativ aparitia unui accident cerebro-vascular.

Un pahar de vin sec, recomandat chiar si diabeticilor

Pentru bolnavii de diabet, un consum moderat de vin sec si demi-sec  ajuta la asimilarea generala si reduce cantitatea de acetona si zaharuri eliminate in urina, caz constatat la persoanele cu glicemie ridicata. In vechea Roma, cu 1600 de ani inainte de a fi descoperita insulina, era un celebru medic, numit Araeteus, care recomanda vinul sec pentru tratamentul diabeticilor.

Polifenolii din vin, mai ales din cel rosu, s-au dovedit de mare eficienta in extirparea celulelor canceroase din san.

Atat in forma naturala, cat si diluat, in proportie de 1:10, vinul are efecte bactericide, fiind unul dintre cele mai vechi antibiotice naturale, mai ales atunci cand se amesteca cu miere de albine si se aplica pe diferite ulceratii si plagi externe, avand actiune cicatrizanta.

Alte virtuti terapeutice ale vinului sunt: actiune antivirala la virusul poliomielitei, a virusului hepatic, a unor heterovirusuri si in scaderea colesterolului sanguin.

Efectele terapeuticle ale vinului testate de-a lungul istoriei

In perioadele trecute, cu frecvente epidemii de boli infectioase (holera, dizenteria, tifosul), se spunea ca persoana care bea vin se imbolnaveste mai putin, intrucat vinul previne infectiile intestinale. Inca din Antichitate, Iulius Cezar cerea soldatilor romani sa-si bea ratia de vin pentru a evita multe boli legate de infectiile interne. Mai tarziu, in secolul al XVII-lea, marinarii francezi primeau zilnic o portie de 3 litri de vin, cu efect profilactic fata de imbolnavirile digestive. Nu intamplator, rezervele de vin de pe flota spaniola depasea cu mult rezervele de apa dulce pentru marinari. Este adevarat ca

marinarii nu prea se imbolnaveau, dar, dupa un consum prea ridicat de vin, deveneau agresivi si aruncau peste bord pe capitanul navei.

Un alt eveniment legat de consumul de vin este consemnat in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cand soldatii italieni primeau zilnic ratia de vin rosu si nu avea probleme cu epidemiile de dizenterie sau tifos, ceea ce ii deosebeau de soldatii germani, mai bolnaviciosi, fara ratia asigurata de vin.

Vinul stimuleaza sistemul nervos central

Vinul este un veritabil stimulent atat pentru trup, cat si pentru suflet. Prin aroma, miros, gust si culoare, vinul predispune favorabil spiritul, stimuleaza simturile, avand efect, in primul rand, asupra sistemului nervos central, respectiv asupra creierului.

Din toate timpurile, vinul a fost considerat ca o bautura mistica, facand legatura dintre om si puterile supranaturale. La majoritatea religiilor, a fost si este folosit in practicile rituale, fiind adus ca ofranda zeilor.

La crestini, hrana vietii spirituale se practica prin impartasania cu paine si vin care simbolizeaza Trupul si Sangele Domnului.

Este bine de mentionat ca, sub efectul euforic al vinului, mari personalitati ale vietii culturale si stiintifice de pe tot Globul au creat pagini nemuritoare in poezie, proza si tehnica, schitand o lume noua in beletristica, arta si stiinta.

Consumat cu intelepciune, vinul poate fi un sprijin de nadejde, atat in stari de necaz, cat si la bucurii. S-a demonstrat ca este un component necesar in alimentatie si, in acelasi timp, un veritabil medicament natural, deosebit de benefic pentru sanatatea omului cumpatat. Dar atentie! Consumat in cantitati exagerate, poate duce la accidente fatale, la degradarea grava a personalitatii in fata semenilor si la distrugerea treptata a sanatatii.

Autor: prof.univ.dr. Constantin Milica, Farmacia verde

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Efecte nutritive si terapeutice ale vinului și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s