Vino sa vizitezi podgoria Cotnari

Cotnariul face parte din istoria locului si a tarii. Este pacat sa treci prin zona Moldovei, in drumul spre manastiri, si sa nu te abati pe la Cotnari.

Istoric Podgorie Cotnari – Vinuri cu traditie, de peste 2000 de ani

 Cu radacini de peste 2000 de ani, de pe vremea lui Burebista, podgoria din Cotnari vine peste timpuri, dovezi fiind inscrisurile vremurilor ale celor mai insemnati cronicari si literati.

Podgoria din Cotnari este atestata din secolul al XV-lea. Arheologii descoperit cupe de vin din cultura Cucuteni-Tripolie, Catalina si Baiceni, din epoca geto-daca. In continuare, au mai fost gasite cupe si vase specifice de vin datand din Evul Mediu, semn ca se dezvolta si rafina viticultura in aceasta zona.

Principalele soiruri de vinuri obtinute din aceasta podgorie erau:  Feteasca Alba, Tamaioasa, Francusa, Grasa de Cotnari.

Cotnari, vinul regal

Minunata bautura creata in acest podgorii nu lipsea de pe mesele regilor si imparatilor din acele timpuri. Astfel, Petru cel Mare, tarul Rusiei, regele polonez Jan Sobieski, episcopi si calugari catolici precum Bernandino Quirini sau Marco Bandini serveau vinurile de Cotnari.

Turul Podgoriei Cotnari, atractie turistica a Moldovei

In prezent, podgoria Cotnari se intind pe o suprafata de circa 1710 hectare, plantate cu soiuri autentice, romanesti precum –Francusa, Feteasca Alba, Grasa de Cotnari si Tamaioasa Romaneasca. Recent, Cotnari a lansat si vinurile rosii precum : Feteasca Neagra si Busuioaca de Bohotin.

Grupurile de turisti care vor sa viziteze Cotnariul, pot face un tur complet al combinatului (traseul strugurilor, depozitarea mustului si fermentare, hrube, statie de imbuteliere si vinoteca).

Coborarea in hrube-sub pamant la 8 metri, unde temperatura este constanta natural tot timpul anului, inseamna inceputul unei aventuri in lumea vinului.

Hrubele-15 la numar-fiecare au o capacitate de 2 milioane de litri. Aici se afla imensele butoaie de stejar, care linistesc vinul tanar si neastamparat, il rasfata si-l alinta, educandu-l si invatandu-l sa se comporte frumos cand paseste in lumea sticlei.

Dupa aceasta vizita, turistii pot merge in sala de degustare unde se vor desfata in prezenta celor mai reprezentative vinuri ale podgoriei.

Cotnari, vinul medaliat

Producatorii de vinuri din Cotnari au fost premiati cu 150 de medalii la 20 de concursuri nationale si cu 95 de medalii la 15 concursuri internationale. Vinurile de Cotnari sunt exportate inStatele Unite, tarile din Uniunea Europeana, Japonia, Federatia Rusa, Republica Ceha, Polonia si Tarile Baltice.

Cotnari, vinul sanatos

Comparativ, cu alte companii romanesti specializate pe vin, la Cotnari, vinul este obtinut din varietati locale de struguri. Ca si compozzitie, vinurile de Cotnari contin minerale: potasiu, fosfor, fier, iod, magneziu si vitamine: B1, B2, PP.

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Vino sa vizitezi podgoria Cotnari

  1. Lucian Hanganu zice:

    Cind si cum se poate vizita podgoria?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s