Vinurile de Cotnari, traditie si premii

Vinurile de Cotnari  reprezinta una dintre cele mai vechi mosteniri din Moldova, datand de secole. Calitatea si savoarea deosebita ale vinurilor de Cotnari au fost remarcate de regi, imparati, demnitari si cronicari.

“Afla, band paharul,
Mic, dar venerabil,
Ca nu-i vin Cotnarul,
Ci soare potabil”.

Pastorel

„Soare potabil” este cea mai surprinzatoare metafora inchinata vinului.

Cotnariul, „fala pivnitei domnesti a marelui Stefan Voievod”, a avut parte de cea mai mare atentie din parte poetilor, inchinandu-i catrene si „inclinandu-se” in fata acestei licori dumnezeiesti si domnesti. Prin dezlegarea limbii, vinul da aripi spiritului, iar omul, in stare euforica, nu bahica, devine tolerant cu sine si cu altii.

Vinul de Cotnari nu sta la masa decat cu oameni demni”, spune o vorba de la noi, de-acasa.

“Astazi praznuim cu cinste, dupa datina strabuna,
Ziua vinului – licoarea cea mai veche si mai buna,
Zamislita din pamantul framantat de-atati romani
In podgoriile noastre, renumite din batrani”.

Vinul de Cotnari, cunoscut sub numele de Grasa de Cotnari, este licoarea careia, din cauza controverselor, i s-au dedicat cele mai multe pagini incepand cu cronicarii, istoricii, oamenii de stiinta, scriitorii si specialistii. Majoritatea autorilor sunt de acord ca soiul Grasa s-a „nascut” pe teritorul actual al podgoriei Alba-Iulia, cu alte cuvinte, in inima Daciei istorice.

Legenda spune ca soiul a fost adus la Cotnari de Stefan cel Mare, dupa intalnirea cu regele Ungariei, Matei Corvin, la Alba-Iulia. O alta varianta se refera la faptul ca soiul Grasa ajunsese pe teritoriul actual  al podgoriei Cotnari, cu mult timp inainte de domnia lui Alexandru cel Bun (1400-1432), varianta care elimina ipoteza ca acest soi a fost adus de Stefan cel Mare, domnia lui desfasurandu-se intre anii 1457-1504.

Mostenit de secole pe plaiurile podgoriei Cotnari, vinul obtinut din soiul Grasa a stat la masa cu imparati, regi, demnitari, doamne si domnite.

Podgoria Cotnari

Podgoria Cotnari face parte din Regiunea viticola a Podisului Moldovei, fiind situata in cea mai mare parte a sa pe Coasta Cotnari – Harlau, un segment important din marea Coasta Moldava. Reputatul academician roman Valeriu D. Cotea o apreciaza ca fiind „una dintre cele mai renumite regiuni viticole din tara noastra”.

Aceasta regiune se distinge prin personalitatea vitei de vie si versantii bine insoriti, prin finetea vinurilor albe obtinute aici si mai ales pentru dragostea traditionala a locuitorilor pentru cultura vinului.

Grasa de Cotnari, unul dintre cele mai valoroase branduri

Grasa de Cotnari este cultivata in podgoria Cotnari alaturi de soiurile romanesti Francusa, Feteasca alba si Tamaioasa romaneasca. Podgoria Cotnari este denumita si “rezervatia viticola nationala” deoarece pastreaza sortimentul traditional de vinuri.

Grasa de Cotnari mai este cunoscuta in Moldova ca Grasa mica, Grasa mare, Poama grasa. Soiul Grasa de Cotnari se mai cultiva si la podgoria Dealu Mare si in alte zone din Romania.

Grasa de Cotnari este un vin alb, dulce. Supradenumita si Regina Vinurilor este considerata atat de consumatorii din Romania, cat si de cei din strainatate, cea mai nobila si mai „dulce” dintre toate soiurile.

Strugurii soiului Grasa de Cotnari sunt mijlocii, cilindro-conici, uneori ramificati, cu boabe rare, care sunt ovoide, de marime mijlocie, neomogene, cu pielita de culoare galbena – verzuie si cu pete ruginii pe partea insorita. Strugurii se culeg tarziu (C.T.), la innobilarea boabelor (C.I.B.) sau la stafidirea boabelor (C.S.B.).
Temperatura de servire: 10 – 12 C

2009: “Anul Grasei de Cotnari”, Regina Vinurilor Romanesti

Datorita calitatilor exceptionale ale acestui soi, anul 2009 a fost denumit “Anul Grasei de Cotnari”.  In acest an, vinurile de Cotnari au primit 39 de medalii la concursurile internationale de vinuri, dintre care 17 au fost de aur.

Medalii de aur au primit Grasa de Cotnari 1984, Grasa de Cotnari 2000, Grasa de Cotnari 2005 si Grasa de Cotnari 2005. Selectii la concursul de vinuri Ljubljana (Slovenia) din noiembrie 2009. Competitia a fost organziata sub patronajul Organizatiei Internationale a Vinului (OIV), cu 30 de tari participante şi 400 de producatori inscrisi.

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s