Istoria vinului

Vinul este un produs pe cat de complex pe atat de fascinant, obtinut prin fermentatia alcoolica a strugurilor. Datorita prezentei drojdiei, zaharul din struguri metabolizeaza, si astfel se formeaza si alte substante, precum alcoolul etilic si gazele de acid carbonic.

Cea mai veche fosila de vita de vie dateaza de acum 60 de milioane de ani, fiind prima atestare a existentei strugurilor. In ceea ce priveste vinul, dovezile arheologice sugereaza ca inceputurile timpurii ale productiei de vin dateaza din anul 6000 – 5000 I.C., conform descoperirilor din situri Georgia si Iran. Date arheologice certe care atesta cultivarea vitei de vie dateaza din epoca Bronzului in jurul celui de-al treilea mileniu I.C.

In a doua jumatate a secolului al VII-lea, francezul Guy-Lussac descria pentru prima data procesul chimic prin care are loc fermentatia acoolica. Oricum, explicatia biologica a reactiei aparuse deja cu un secol mai devreme cand existenta drojdiei, un organism monocelular care se gaseste din abundenta in coaja strugurelui, a fost descoperit pentru prima data.

Anul 1866 a marcat inceputul oficial al enologiei moderne (enologia este stiinţa care studiaza tehnologia producerii si conservarii vinurilor), odata cu aparitia volumul „Etudes sur le vin” al lui Louis Pasteur. Oricum, enologia este inca o stiinta tanara, care a evoluat semnificativ abia in urma cu 25-30 de ani. Ca dovada, din anul 1970 pana astazi au avut loc mai multe schimbari in procesul vinificatiei decat in cele 2 secole anterioare, datorita, in principal, capacitatii tehnologiei din prezent de a exploata mai bine calitatile strugurelui si de a-i elibera potentialul natural.

Nu exista niciun dubiu ca vinurile produse astazi sunt net superioare celor produse in trecut, asa cum vinurile care se vor produce in viitor vor fi superioare celor produse astazi.

Tehnologiile enologiei moderne permit producatorilor de vin sa prezinte o calitate garantata a vinului care este, pana la urma, considerata o bautura “vie”, activa biologic si care are in componenta sute de componente distincte: derivate fie din must, fie din fermentatie, fie din reactiile biochimice care au loc de-a lungul conservarii sau invechirii vinului.

Sursa: FutureBrands.ro

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu