Cum se pastreaza vinul in cele mai bune conditii

Pe masura ce popularitatea vinului creste, din ce in ce mai multe persoane se transforma in colectionari amatori. Este foarte important ca acestia sa stie cum sa pastreze licoarea lui Bachus in cele mai bune conditii.

Despre depozitarea vinului

Cind vine vorba despre depozitarea vinului, prima imagine care ne vine in minte este cea a unei pivnite sau a unei crame. Desi sunt modalitati perfecte de a pastra vinul, astfel de locuri nu sint la indemina oricui. Pe de alta parte, cind colectia dumneavoastra de vinuri devine din ce in ce mai „consistenta”, este bine sa tineti seama de citeva sfaturi, care vor contribui la mentinerea calitatii, culorii si aromei vinului, chiar daca nu aveti o crama sau o pivnita.

Primul aspect pe care trebuie sa il luati in calcul este felul de vin pe care il depozitati. Vinul spumant, de exemplu, este cel mai predispus sa-si schimbe calitatile daca este pastrat intr-un loc unde bate soarele sau unde este foarte multa lumina. Nu este nici o problema daca tineti o sticla de vin spumant la lumina, atita timp cit aceasta este nedesfacuta. Daca intentionati sa va delectati cu el citeva zile dupa ce l-ati deschis, atunci mai bine pastrati-l in frigider. Tineti cont si de faptul ca vinul alb, fie el spumant sau nu, este si mai predispus sa-si schimbe atributele sub influenta luminii sau a caldurii soarelui. Prin urmare, orice varietate de vin alb trebuie tinuta fie intr-un dulap inchis si racoros, fie in frigider.

Temperatura de pastrare a vinului

Vinurile proaspete nu trebuie servite reci, la o temperatura cu mult diferita de cea a mediului ambiant, intrucit acest factor ar putea afecta aroma bauturii. Temperatura ideala pentru pastrarea soiurilor de vin alb si spumant este intre 6 si 8 grade Celsius.

In cazul in care depozitati sticlele de vin in rafturi speciale, ordinea este urmatoarea: vinurile spumante se aseaza pe raftul cel mai de jos, apoi sticlele cu vin alb si in cele din urma vinul rosu, deasupra celui alb. Fizica explica acest lucru: caldura se ridica, prin urmare orice sortiment de vin are nevoie de o temperatura scazuta pentru a-si pastra calitatile mai mult timp.

Pastrarea vinului in dulapuri

Daca optati pentru depozitarea vinului intr-un dulap, este foarte important ca acesta sa fie aerisit suficient, caci altfel se va forma mucegai in vinuri. Aveti grija atunci cind tineti bautura in dulapuri fabricate din lemn vechi, intrucit intr-un astfel de mediu dopul sticlei poate putrezi. Indiferent de tipul de dulap pe care il aveti la dispozitie, este foarte important sa il curatati bine inainte de a depozita vinul si sa va asigurati ca nu miroase a inchis si ca nu prezinta semne de putrezire.

In general, pasionatii de vinuri spun ca sticlele ce contin minunata licoare trebuie pastrate in pozitie orizontala, nu verticala. Explicatia ar fi ca vinul ramine in contact cu dopul si aerul nu patrunde in interior si nu modifica proprietatile bauturii.

Un aspect deosebit de important este ca vinul sa nu fie depozitat impreuna cu alte alimente ce pot fermenta. Fructele, legumele verzi si brinzeturile au tendinta de a putrezi atunci cind sint asezate linga vinuri, iar mucegaiul afecteaza calitatea vinului, patrunzind in bautura prin dop.

Alte sisteme de pastrare a vinului

Pastrarea si depozitarea vinurilor reprezinta una dintre cele mai mari probleme pentru impatimitii si iubitorii de vinuri. Foarte multe persoane din aceasta categorie investesc bani si isi construiesc acasa adevarate vinoteci, unde isi tin ascunse de ochii lumii „comorile”, altii le tin pur si simplu in camara sau in vitrina. in lipsa unor spatii special amenajate pentru pastrare, iubitorii vinurilor au posibilitatea de a folosi vitrine speciale.

Depozitarea corecta este un element esential pentru ca vinurile sa-si pastreze calitatile. Caldura este cel mai mare inamic al vinului, temperaturile ce depasesc 10-15 grade Celsius accelerind procesul de imbatrinire, rezultind astfel o maturare „nesanatoasa”.

De asemenea, alternanta temperaturilor reprezinta un pericol, modificarile bruste de temperatura producind schimbari de presiune in sticla, fortind dopul si permitind patrunderea aerului. Lumina soarelui sau cea artificiala (mai ales cea fluorescenta) are un efect daunator asupra vinurilor, iar dopul de pluta al sticlelor trebuie verificat cu regularitate pentru a nu se usca, fapt ce ar favoriza patrunderea aerului si alterarea aromei bauturii.

Sursa: Evenimentul.ro

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s