Mituri despre vin

Vinul are o mitologie bogata, inclusiv intelepciunea conventionala despre modulul in care aceasta bautura ar trebui sa fie aleasa, depozitata, si consumata. Din pacate, o mare parte dintre aceste informatii este partial adevarata sau totalmente gresita. Mai jos, sunt cateva astfel de exemple.

1. Vinul incepe sa se acreasca si sa se transforme in otet la o zi dupa ce ai deschis sticla.

Realitate: O sticla de vin deschisa isi pastreaza prospetimea mai mult de trei zile, iar vinul e mai bun cu cat timpul trece mai mult. Studiile facute de Institutul de vin au concluzionat ca bautorii de vin prefera un vin care a fost deschis cu ceva vreme in urma

2. Deschide sticla cu vin cu cateva ore inainte sa bei, ca sa o lasi sa respire. Gustul va fi mai fin si mai bun.

Realitate: Acest mit este unul controversat, dar testele au demonstrat ca o simpla desfacere a unei sticle cu vin nu face prea multe pentru imbunatatirea calitatii bauturii.

3. Iti dai seama de calitatea vinului dupa mirosul dopului

Realitate: Mirosul dopului nu-ti va da niciun indiciu despre calitatea vinului. Chelnerul de la restaurant iti inmaneaza dopul ca sa vezi ca nu e deteriorat, dar mirosindu-l nu vei afla niciun indiciu despre calitatea vinului. Pentru asta va trebui sa mirosi vinul insusi.

La vinurile mai scumpe, pe dop ar trebui sa fie imprimata data recoltei, care ar trebui sa coincida cu data de pe eticheta. In caz contrar cere o alta sticla.

4. Ai nevoie de pahare diferite pentru diferite tipuri de vin

Realitate: In general, atat timp cat paharul este cu picior inalt si cu o cupa larga, orice tip de vin alegi sa servesti este ok.

5. Vinul merge cu branza

Realitate: Contrar a ceea ce se crede in general, vinurile bune nu se servesc cu branza. Textura mai grasa a branzei te va impiedica sa simti adevaratul gust al vinului. Daca vinul nu este unul grozav, branza este un prieten de nadejde, caci va face sa para ca vinul e mai bun.

6. Franta e cea mai mare producatoare de vinuri

Realitate: Italia si California sunt cele mai mari tari producatoare de vin. Cu aproximativ 20 de regiuni care se intind de la nord la sud, Italia ofera cea mai mare varietate de vinuri.

Doar cand vine vorba de masurarea veniturilor de pe urma vinurilor, Franta se afla in top.

7. Constant vinul se imbunatateste cu varsta.

Realitate: Anumite vinuri pot beneficia de cativa ani de imbatranire. Este vorba de acele vinuri care au acidul bine echilibrat, mult tannin si un gust intens fructat. Aceste vinuri pot deveni mai bune odata cu varsta. Un vin alb isi imbunateseste calitatea in timp. Pentru vinul alb este necesar trei ani, pentru vinul rosu intre trei si cinci ani. De regula, un astfel de vin daca depaseste aceasta varsta, risca sa-si compromita calitatea.

8. Vinul are nevoie de facilitate speciale de depozitare

Realitate: Vinul poate fi depozitat in siguranta, in aproape orice casa.

O tendinta este acum pentru a stoca de vin intr-o pivnita cu temperatura controlata sau frigider personalizat. Dar daca nu esti un colectionar de vinuri scumpe poti alege orice loc din casa ferit de lumina directa a soarelui, racoros (temperatura sa fie mai mica de 20 grade Celsius in orice moment, fara fluctuatii), si nu este supusa la vibratii. In acest mediu poate fi depozitat vinul in conditii excelente timp de un an sau doi. Este bine daca puteti depozita vinul in pozitie verticala.

Sursa: Amz.ro, ConsumerReports.org

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s