Grasa de la Paris

As fi tentata sa spun ca Podgoria Cotnari nu mai are nevoie de nici o prezentare, insa ma gandesc ca multi ii cunosc doar vinurile si mai putin povestea.

Cotnariul se afla situat la limita nordica europeana de cultura a vitei-de-vie alaturi de podgorii celebre – Tokaj (Ungaria) si Champagne (Franta). In opinia mea, este cel mai rezonant nume in randul consumatorilor de vin, fiind singura podgorie din taracare de peste 500 de ani pastreaza in cultura acelasi sortiment de soiuri autohtone, motiv pentru care a si fost denumita rezervatie viticola nationala.

Numele de Cotnari este strans legat de cel al domnitorului Stefan cel Mare, un mare admirator al acestor vinuri pentru care a creat o adevarata infrastructura in zona, in timpul domniei sale podgoria definindu-si identitatea si consolidandu-si pozitia.

Vinurile de Cotnari se pot lauda cu numeroase medalii obtinute la mari concursuri internationale inca de la sfarsitul secolului al XIX – lea (inaintea invaziei filoxerei in tara noastra – n.m.). La Expozitia Universala de la Paris, din anul 1900, tara noastraa fost reprezentata si de un strugure de Grasa de Cotnari, ca o recunoasterea importantei acestui soi pentru viticultura romaneasca.

Asa cum spuneam, podgoria Cotnari detine patru soiuri autohtone in cultura care dau vinuri albe ce cuprind toata gama, de la vinuri seci pana la vinuri dulci si aromate: Francusa, Feteasca alba, Grasa si Tamaioasa romaneasca.

Dintre acestea, cel mai cunoscut si vandut vin romanesc este Grasa de Cotnari, vinul alb dulce al carui nume este inseparabil de numele podgoriei. In anii cu toamne lungi, uscate si calduroase, boabele de Grasa sunt atacate de „mucegaiul nobil” – ciuperca Botrytis cinerea, care provoaca stafidirea boabelor prin eliminarea apei din miez. Astfel, se favorizeaza acumularea de zaharuri in medie de 270-300 g la litru. Atunci se produc mari vinuri care prin invechire isi sporesc calitatile, capatand o culoare aurie sau de chihlimbar si gust de fagure de miere, miez de nucasi migdale. Sunt vinuri care oricand pot sta alaturi de cele de Sauterne sau Tokaj, din aceeasi gama.

Felicia Ghimpu, specialist in Turismul vinului, profesor asociat  al Facultatii de Economie, Universitatea „Petre Andrei” din Iasi

Sursa: Evenimentul
Data publicarii: 28.07.2010

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Cotnari in presa, Vinul și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s