Vinul si sanatatea

Vrem sa traim sanatos, sa ne pastram in forma intr-un mod cat mai natural. Vrem vitalitate si frumusete. Si pe acestea le putem primi de unde ne-am astepta mai putin – de la vinuri, desigur, in cantitati moderate.

Lumea medicala a recunoscut de-a lungul timpului beneficiile consumului moderat de vin. Prin anul 450 i.e.n., Hippocrate recomanda vinul in tratamentul de scadere a febrei, ca dezinfectant (in bandajari), ca diuretic si ca supliment nutritiv. La inceputul secolului al XV-lea, un doctor francez a scris prima carte despre calitatile miraculoase ale vinului. Gratie proprietatilor antiseptice descoperite, pana in secolul al XVIII-lea era recomandabil sa se consume mai mult vin decat apa.

Doua secole mai tarziu, in 1970 Institutul National de Sanatate din S.U.A a elaborat „Framingham Heart Study” – o piatra de hotar in studiul afectiunilor cardiovasculare – in care se demonstra ca vinul consumat in cantitati moderate scade cu 50% riscul decesului de boli de inima. Si totusi americanii prefera sa bea lapte, ice tea, bauturi racoritoare sau cafea…

In sudul Frantei, dietele includ mari cantitati de branza, unt, oua, carne si alte produse bogate in colesterol si grasimi. Parca ar promova imbolnavirea inimii. In ciuda acestui fapt, rata afectiunilor cardiovasculare s-a dovedit mult mai scazuta fata de America. Acesta este paradoxul francez. Consumul moderat si regulat de vin s-a demonstrat din nou a fi un factor responsabil. Studii facute de asemenea in Anglia si Danemarca au aratat si ele acelasi lucru: cei care nu consuma vin, au mai multe sanse de a se imbolnavi de inima. Este important de mentionat ca europenii beau la masa, ca regula, vin sau apa.

In cantitati moderate, vinul poate fi consumat si in regimul de slabire pentru ca nu contine grasimi, colesterol sau fibre, fiind in acelasi timp furnizor de energie si un bun digestiv. In functie de culoarea, taria si tipul vinului, variaza si aportul acestuia. Cel mai indicat din punctul de vedere al siluetei este vinul alb sec, deoarece este cel mai sarac in proteine si calorii. De asemenea, vinul este recomandat si in anemii deoarece poate stimula pofta de mancare contribuind totodata la echilibrarea balantei nutritionale, sustine prof. dr. Ileana Marinescu, medic endocrinolog si nutritionist la Institutul C.I. Parhon.

Si daca toate argumentele de mai sus nu te fac sa renunti la bere, retine esentialul: nu numai apa plata cu lamaie e recomandata in regimul de slabire, ci si vinul consumat in cantitati moderate.

Sursa: Gastronomie.ele.ro


About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Efecte nutritive si terapeutice ale vinului și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s