343 de sticle de Cotnari din 1959, introduse in tezaurul BNR

1956 e anul in care Cotnariul a inceput sa produca in masa licoarea bahica ce a consacrat in lume podgoria de pe plaiurile moldave. 1.793 de sticle din acel an (exclusiv soiul Grasa de Cotnari) se mai gasesc in impresionanta si valoroasa vinoteca a Cotnariului.

Fiecare sticla are o valoare comerciala de pornire de 343 euro, adica exact valoarea unei uncii de aur. Din acest motiv, conducerea Cotnari SA doreste sa le pastreze ca pe niste valori autentice in tezaurul Bancii Nationale a Romaniei. Astfel, 343 de sticle numerotate de la 1 la 343 (ambalate in cutii dichisite din lemn) vor ajunge in custodia BNR. Alte 343 de sticle vor fi pastrate in vinoteca Combinatului de vinificatie din Cotnari-Iasi (numerotate de la 344 la 687), iar diferenta pana la 1. 793 va fi comercializata la licitatii nationale si internationale.

Vinul batran de o jumatate de secol este cel mai vechi din tara pastrat de vreo podgorie. In primul si al doilea razboi mondial, foarte multe colectii de vin din tara au fost trimise spre pastrare in Rusia. Neobisnuita cerere a podgorenilor cotnareni, o premiera absoluta, a fost aprobata de Guvernatorul Romaniei, Mugur Isarescu. Acesta s-a aratat incantat de idee si preocupat de o eventuala dorinta a altor podgoreni din tara de a-si tezauriza vinul vechi.

Conducerea Cotnari SA va cerceta in zilele care urmeaza spatiul de depozitare oferit de BNR.

Cotnari SA a avut la finele lui 2005 o cifra de afaceri de 22 milioane euro, iar estimarea pentru anul in curs se invarte in jurul a 25 milioane euro. 47 ha de vita tanara au fost cultivate in acest an, alte 130 vor fi defrisate in 2007 si repopulate cu soiurile autohtone grasa si francusa pentru a intineri si a eficientiza la maximum podgoria.

Tehnologia de invechire a licorilor de Cotnari este unica in Europa, iar capacitatea este uriasa: peste 600 de vagoane de vin depozitate in pivnite, in butoaie uriase de stejar. Astfel imbatranit, vinul isi dubleaza costul.

Cotnariul a vandut in acest an, pana la finele lunii octombrie, 3.050.000 din totalul de 9 milioane de sticle declarate de producatorii din Romania pe piata.

Sursa: Gandul.info
Data publicarii: 14 noiembrie 2006

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Cotnari in presa și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s