Practic: Degustarea vinului

Degustarea vinului sau arta aprecierii vinului prin degustare reprezinta o analiza amanuntita a calitatilor vinului si presupune folosirea mai multor simturi, precum gustul, mirosul, vazul si chiar auzul.

Spre deosebire de un consumator obisnuit, degustatorul (persoana specializata in degustarea vinului) se foloseste de cuvinte pentru a descrie calitatile vinului, punctele slabe si alte aspecte legate de senzatiile provocate de aceasta bautura.

Sa inceapa degustarea

Paharul in care vinul urmeaza a fi pus trebuie sa fie realizat din sticla incolora pentru a putea observa gradul de evolutie al vinului, limpezimea si culoarea acestuia. Inainte de a turna vinul in pahar, este necesar ca paharul gol sa fie mirosit pentru a nu avea mirosuri straine.

Paharul se tine de picior si se inclina putin deoarece vinul trebuie sa curga lin pe peretele acestuia fara sa faca bule. Cantitatea de vin din pahar nu trebuie sa depaseasca o treime din volumul acestuia pentru ca in momentul in care vinul este rotit, acesta sa nu se verse.

Examinarea vizuala

Examinarea vizuala a vinului incepe exact din momentul in care vinul este pus in pahar.

Se prinde paharul de picior cu ajutorul degetului mare si a celui aratator si se indreapta spre o sursa de lumina. Astfel, cu ajutorul simtului vizual se apreciaza limpezimea vinului prin transparenta.

Urmeaza analiza meniscului (curbura suprafetei vinului in pahar), a fluiditatii si a modului de degajare a bioxidului de carbon.

In cazul vinurilor spumante se tine cont si de formarea, calitatea si persistenta spumei , rapiditatea aparitiei perlelor, precum si de multitudinea si dimensiunile acestora.

Ultima caracteristica a examinarii vizuale este reprezentata de analiza culorii. Cantitatea de vin din pahar influenteaza culoarea. De aceea este important sa se tina cont de volumul de o treime din capacitatea paharului.

Examinarea olfactiva

Analiza olfactiva incepe cu aceleasi gesturi delicate ale mainii: invartirea usoara a paharului. Astfel, vinul va umezi peretii acestuia, suprafata de contact cu aerul va creste, numarul de vapori degajati va fi mai mare si, implicit, mirosul vinului va fi mult mai intens.

Dupa agitare, se apropie incet nasul de pahar si se miroase vinul. Cu ajutorul acestei tehnici, se va putea aprecia calitatea, intensitatea si persistenta mirosului.

Este indicat ca dupa fiecare inspiratie sa se faca pauze de 10 – 15 secunde deoarece nasul oboseste repede si nu mai poate aprecia calitatea vinului la adevarata sa valoare.

Examinarea gustativa

Examinarea gustativa reprezinta cea mai placuta parte din degustarea vinului. Se aduce paharul la gura si se ia o cantitate potrivita de vin astfel incat sa poata fi atinse cele patru zone ale limbii: dulce, sarat, acru si amar.

Se plimba timp de cateva secunde vinul prin intreaga cavitate bucala. Este indicat ca inainte de a inghiti, sa se tina vinul in gura pentru o perioada cuprinsa intre 4 si 12 secunde.

Acum, dupa cursul de degustare, te poti mandri ca stii ce presupune procesul de degustare si te poti bucura din plin de aromele imbietoare ale vinului precum un adevarat expert.

Sursa: Kudika.ro

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Practic: Degustarea vinului

  1. Pingback: Tweets that mention Practic: Degustarea vinului | COTNARI – Vinul de Aur -- Topsy.com

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s