Podgoriile lui Stefan cel Mare, luate cu asalt de turistii straini

Viile si cramele celei mai productive podgorii din Romania au devenit de cativa ani o adevarata atractie turistica, sute de cetateni straini includ in periplul lor prin tara noastra si podgoriile Cotnari.

Pe langa indeletnicirile legate de struguri, turistii gusta licoarea minunata care i-a incantat pe Burebista sau Stefan cel Mare.

Grasa de Cotnari, cel mai vestit vin din Romania va deveni, alaturi de poalele-n brau produse romanesti, din zona Moldovei, care vor fi in curand cunoscute in toata Uniunea Europeana.

Podgoria Cotnari, este una dintre cele mai intinse din Romania. Produce anual peste 7 milioane de litri de vin certificat de pe cele peste 1.200 de hectare de vie. Vita de vie este ingrijita aici dupa cele mai inalte standarde mondiale.

Recoltatul strugurilor, peisajul rustic si vinul de o calitate exceptionala atrag deopotriva romani, dar si francezi, englezi sau israelieni.

„Dupa ce au petrecut o zi de toamna autentica la Cotnari si au sorbit dintr-unul dintre cele sase soiuri de vin cu care s-a delectat si domnitorul nostru Stefan cel Mare, orice om se intoarce la Cotnari. Mai mult, el va aduce, de fiecare data, cel putin un prieten. Am realizat astfel ca, incet-incet, am inceput sa facem si turism. Zilnic, in perioada recoltatului avem oaspeti din strainatate, peste 150 de turisti. Avem posibilitati de cazare si masa, in perioada urmatoare urmand sa mai investim in aceasta directie”, a precizat directorul general al Cotnari SA Iasi.

Punctele de atractie ale turistilor, raman, fara indoiala, cele 15 hrube care se intind pe mai bine de doi kilometri, din loc in loc, vizitatorii odihnindu-se la cate un paharel.

Cea mai veche sticla de vin din beciurile Cotnariului dateaza din 1958 si este pusa in vanzare contra unei sume exorbitante: 3.000 de euro. Cel mai vechi vin vandut inca pe scara industriala este din 1979, pretul unei sticle de colectie fiind de 2,3 milioane de lei.

Secretul succesului podgoriei Cotnari este, fara indoiala, pastrarea retetelor traditionale si folosirea din plin a experientei celor 20 de ingineri carora li s-a impus o disciplina de fier. „Disciplina si produsele cele mai scumpe pentru mentinerea calitatii strugurilor este cheia succesului la Cotnari. Via a fost stropita de 10 ori in acest an, numai cu substante produse din import”, a precizat dr.ing. Iosif Andor, director tehnic al podgoriilor Cotnari.

Perioada recoltatului strugurilor este una foarte animata, via de la Cotnari fiind culeasa manual de peste 1.200 de angajati.

Directorul de marketing al societatii Cotnari, Catalin Grecu, afirma ca vinul din 2008 va avea calitati deosebite, date de aciditatea si de aroma vinului, in timp ce productia va fi mai mare decat in anii anteriori. Conform afirmatiilor sale, suprafata pe rod anul trecut a fost de 1190 hectare cultivate cu vita de vie, de pe care s-a obtinut o productie totala de 9.850 tone struguri. In acest an sunt pe rod 1250 hectare cu vita de vie de pe care se estimeaza ca vor fi recoltate 11.5000 tone struguri. Productia de vin estimata pentru anul 2008 este de 76.500 hectolitri din soiurile Francusa, Feteasca Alba, Tamaioasa romaneasca si Grasa de Cotnari, in proportii aproximativ egale.

Vinurile albe pentru export sunt: Grasa de Cotnari; Francusa de Cotnari; Tamaioasa Romaneasca; Fetesca Alba; Voivodal; Blanc Cotnari

„Cotnari a fost binecuvantat de Dumnezeu si de Stefan cel Mare si Sfant. La Cotnari este toamna bogata si miroase a tulburel”, a precizat Constantin Deleanu.

Sursa: Gazeta de Agricultura
Data publicarii: 9 septembrie 2008

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Cotnari in presa și etichetat , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s