Podgoria Cotnari din 1448 si pana astazi

SC Cotnari SA a luat fiinta in anul 1948, ca sectie a unei ferme de stat, avand la vremea aceea 128 hectare plantatii de vie. In anul 1956, SC Cotnari SA devine unitate de sine statatoare.

Intre anii 1966 si 1968 se construieste un combinat modern, avand o capacitate de prelucrare de 500 tone de struguri in 12 ore si 10500 tone pentru depozitare, din care 5520 tone pentru maturare.

Incepand cu anul 2000, SC Cotnari SA se privatizeaza prin metoda MEBO (Management-Employees Buy-Out).

La nivelul anului 2004, in combinat isi desfasurau activitatea cca 300 de salariati permanenti si aproximativ 400 de muncitori sezonieri, pentru perioadele cu activitate in vie. Din cei 300 salariati, fac parte si 50 specialisti care lucreaza in laboratoarele combinatului sau in vii, pentru obtinerea unor noi soiuri de vita de vie si a unor noi cupaje de vinuri.

La contactul cu podgoria Cotnari ramai frapat de originalitatea si pitorescul dealurilor si colinelor domoale, incarcate cu vii, adevarate altare bahice.

Una din bijuteriile pretioase ale podgoriilor romanesti este cea de la Cotnari atestata documentar de mai bine de 500 ani 1448, unde vinul este produs inca din timpuri stravechi.

Situata la limita de nord a vinului romanesc, podgoria Cotnari poate fi comparata cu cele mai vestite podgorii din lume. Dealurile sale inalte amintesc de legende cu semnificatii profunde pentru vin si istoria sa.

Cotnariul aceasta „podgorie miracol”, prin pozitia sa geografica situata la intersectia coordonatelor geografice 47 25’ latitudine nordica si 26 25’ longitudine estica, se plaseaza spre limita nordica a podgoriilor de calitate din tara noastra si chiar din Europa.

Perla Moldovei si a tarii, vinul de Cotnari a stat la masa cu marii demnitari, imparati si regi, patriarhi si mitropoliti, cu doamne si domnite, „amendandu-l” fiecare pe limba lui, numai cu superlative.

Conditiile naturale ale acestei podgorii sunt favorabile soiurilor deosebite de vin. Solul calcaros si minunatul efect al „mucegaiului nobil” (Botrytis cinerea) alaturi de recoltatul selectiv al strugurilor stafiditi, contribuie la calitatea unica a vinului de Cotnari (D.O.C).

Turistii se pot bucura de vizitarea combinatului modern, a vechilor crame precum si a castelelor de la Carjoaia si Paraclis, a ruinelor de la Palatul Harlau, construit in timpul lui Stefan cel Mare (1457-1504), sub domnia caruia podgoria a cunoscut prosperitatea.

Cotnari S.A. este cel mai important producator din podgoria Cotnari. Situat in „inima podgoriei”, numele producatorului se identifica pe buna dreptate cu cel al podgoriei, iar cel ce vrea sa guste un „adevarat vin de Cotnari” are grija sa comande vinul cu elementele de identificare de pe butelie care certifica autenticitatea producatorului Cotnari S.A.

Pe piata, vinul de Cotnari se identifica cu cel produs de Cotnari S.A., firma fiind urmasa traditiei de zeci si sute de ani din inima acestei podgorii.

Cotnari SA este profilata in directia producerii vinurilor albe, cu denumire de origine controlata (DOC)  si a celor cu denumire de origine controlata si trepte de calitate (DOC-CT,CMD,CIB) (cules tarziu, cules la maturitate deplina, cules la innobilarea boabelor).

Sortimentele podgoriei sunt constituite din cele mai vechi timpuri, numai din soiurile autohtone: Grasa de Cotnari, Feteasca Alba, Francusa si Tamaioasa Romaneasca (Busuioaca de Moldova), structura constituita din timpul lui Stefan cel Mare si pastrata in timp.

La Cotnari se produc 4 soiuri de vin:

– Vinul soi Grasa de Cotnari

– Vinul soi Tamaioasa Romaneasca

– Vinul soi Feteasca alba

– Vinul soi Francusa de Cotnari

Pe langa acestea, la Cotnari, se mai produc 2 sortimente de vin (cupaje):

– Vinul Voievodal

– Chateau Cotnari

Vinul de Cotnari onoreaza nu numai podgoria care il produce. El onoreaza tara si atrage atentia strainatatii care, recunoscandu-i calitatile, il aseaza la locul care i se cuvine. De altfel, in mai 1996, la San Gimignano – Italia, unde a avut loc simpozionul international consacrat vinurilor rare ale lumii, Cotnariul a fost asezat printre vinurile mondiale de mare marca. Acest vin, pe langa gloria nationala, s-a bucurat si se bucura si de cea internationala care se castiga anevoios.

De-a lungul timpului, Grasa de Cotnari, Regina vinului romanesct si celelalte vinuri de Cotnari au castigat sute de medalii de aur si argint, precum si alte titluri, care le confirma calitatile extraordinare. Anul 2009 a fost denumit anul Grasei de Cotnari. In aceasta perioada vinurile de Cotnari au fost medaliate cu 38 de distinctii de aur si argint la concursurile nationale si internationale. In acest an, vinurile de Cotnari deja au obtinut 21 de medalii de aur si argint la competitiile Internationale.

Vinul produs de Cotnari S.A. este distribuit atat pe piata interna cat si cea externa (Japonia, Grecia, Statele Unite ale Americii etc). Reteaua de distributie interna acopera intreg teritoriul Romaniei.

Suprafata de vita de vie aflata in patrimonial Cotnari S.A. este de 1300 ha.

Sursa: Traderom

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , , , , , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s