Cum incalzim si racim vinurile albe

Toate vinurile albe cer a fi consumate racoroase dar nu reci. La temperaturi prea joase vinul „amorteste” si isi ascunde frumusetile; asa se intampla cu buchetul care nu incepe sa se degajeze decat la o temperatura vecina cu 10°C. In general, vinurile albe este bine sa se consume la temperatura de 10-12°C.

Ajustarea temperaturii vinurilor albe

Incalzirea vinului alb

Daca vinul are o temperatura inferioara celei indicate pentru a fi consumat, este necesar sa folosim mijloace prin care sa ridicam temperatura pana la nivelul dorit. Nu este indicat ca ridicarea temperaturii vinului sa se realizeze utilizand diferite surse de caldura.

A pune o sticla cu vin sa se incalzeasca de la o sursa de caldura (soba, resou, calorifer etc.) este de-a dreptul barbar. Vinul este un produs delicat si foarte sensibil la variatiile si mai ales la salturile bruste de temperatura. Folosind aceste mijloace, din vinurile mari, cu reputatie, devenite celebre obtinem in cateva momente vinuri fara personalitate, cu buchetul alterat, iar cei ce asteapta cu nerabdare sa le cunoasca se vor intrista dupa ce vor gusta din pahar, apreciind de buna seama ca protectorul vinului nu stapaneste regulile elementare de prezentare a vinului si nici nu da dovada ca stie sa-l respecte.

Cel mai indicat mijloc utilizat pentru ridicarea temperaturii vinului, la temperatura camerei de 18-20°C, este aducerea sticlelor din pivnita si lasarea lor suficient timp, uneori chiar 48 ore in camera unde vor fi consumate, timp in care urcarea temperaturii vinului se face lent si discret.

Daca, dupa ce vinul a fost pus in pahar, constatam ca nu este suficient de cald, se ocroteste cateva momente paharul in mana transmitand vinului caldura pretuirii ce o merita, dupa care se poate admira si consuma.

Racirea vinului alb

Pentru vinurile albe, temperaturile care pun cel mai fidel in valoare insusirile olfacto-gustative sunt mai coborate (10-12°C, pentru spumante 7-10°C). De aceea, inainte de a fi consumate, trebuie sa luam masuri pentru coborarea temperaturii. Desi asupra mijloacelor utilizate pentru coborarea temperaturii specialistii au parerile destul de controversate, cele mai multe opinii pledeaza pentru expunerea vinurilor in camere (incaperi) cu temperaturi joase (10-12°C), fraparea cu gheata (pentru vinurile spumante), utilizarea frigiderului. Indiferent de imprejurari, nu trebuie admisa fraparea paharelor cu vin sau introducerea cuburilor de gheata in vinul din pahare. Aceste practici ar dovedi lipsa de pretuire a eforturilor facute de viticultor si vinificator pentru a oferi in pahar cea mai mare cantitate de energie solara inglobata intr-un aliment. Sau, altfel spus, nu merita a se depune atata truda daca tot este sortita dispretului.

Sursa: Arta Traditionala

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Vinul și etichetat , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s