Prajitura de vin cu mere

Timp gătire 1 h
Complexitate medie
  • Ingrediente

    Blat: 180 grame faina alba, jumatate de lingurita (rasa) praf de copt, 90 de grame zahar, un pachet de zahar vanilat, un ou, 90 de grame unt sau margarina (eu am pus unt cu numai 40% grasime).
    Umplutura: 500 grame mere, un pachet de budinca de vanilie (praf!), 150 de grame zahar, 375 ml (trei optimi de litru, specifica in carte) vin alb.
    Pentru decor (cine vrea), dar merge si simpla: 250 ml smintina de frisca (eu am folosit frisca la spray), jumatate de lingura cacao si ciocolata (fisii, bucati).

  • Mod de preparare

    Cine face prajitura pentru copii poate inlocui vinul cu suc de mere, se specifica in carte, numai ca in acest caz la umplutura va folosi numai 50 de grame de zahar, in loc de 150 cit prevede reteta initial.!

    Am amestecat faina cu praful de copt, apoi cu zaharul, oul si untul (topit); in plus am pus si un praf de scortisoara.
    Daca se lipeste aluatul de mina, dam aluatul la rece. La mine a fost cazul; a rezultat un amestec destul de moale, asa ca si am mai adaugat un praf de faina, apoi l-am dat la frigider.
    Am pregatit merele (spalate, curatate de casuta de seminte si taiate in bucati) si am uns vasul cu putin unt (nu cred ca trebuia, am pus-o de la mine! )
    Presaram faina pe blatul de lucru si intindem aluatul, intii pe peretii formei – doua treimi de aluat, cu restul se face o ‘banda’ cu lata de 3 cm, de pus pe peretii vasului (eu insa am pus in vasul de yena ‘o foaie’ rotunda si am taiat pe margine).
    Peste aluatul din forma am pus merele taiate bucati (puteti sa le curatati si taiati dupa ce intindeti aluatul,la mine si-au schimbat putin culoarea; evitam asta daca le stropeam cu putina zeama de lamiie).
    Crema de pus peste mere:
    Praful de budinca de vanilie si zaharul se pun pe foc intr-o oala, pe foc mijlociu, si se adauga vin cite putin, amestecind… dupa ce turnam tot vinul, lasam sa dea in clocot si gata!
    Acest amestec (care arata asa…translucid, si are o savoare deosebita) se toarna peste mere si asta-i tot!
    Se coace 40 de minute la 180 de grade pentru cuptoarele obisnuite si 160 de grade la cele ventilate, pentru cele cu gaz- la 2-3.
    Prajitura se lasa o ora in forma sa se raceasca.
    Observatie. Cind e scoasa din cuptor, prajitura are umplutura foarte putin moale (daca o misti se misca putin, dar ca o racitura bine inchegata!). Se lasa o ora in vasul cu pricina si se intareste, iar dupa ce sta la frigider citeva ore arata in sectiune ca in primele poze postate aici.

  • Citeste intreg articolul

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mancaruri si vin și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s