Vinul alb – o placere vinovata de…sanatate!

sticla-vin-pahar-s1111Vinurile albe se pot obtine din soiuri albe sau negre cu mustul necolorat si culoare alb-verzuie, cu aroma specifica tipului de vin. Culoarea evolueaza spre galben-auriu, pe masura maturizarii si invechirii acestor vinuri.

Din cauza ca vinurile albe sunt mai sarace in tanin si in alte substante decat cele rosii, iar raportul dintre alcool si extract este diferit, beneficiile sunt mai reduse. In etapa de desciorchinare si zdrobire, procesele de oxidare pot deteriora insusirile de prospetime si fructuozitate ale vinului. Evitarea acestui fenomen consta in efectuarea desciorchinarii inaintea zdrobirii. Vinurile albe sunt recunoscute pentru ca sunt bogate in vitamine, amelioreaza secretia gastrica, au o actiune antidiabetica si cardioprotectoare. Ele conţin substanţe cu efect antiinflamator, mai ales dacă după zdrobirea boabelor de struguri, coaja a fost lăsată să fermenteze 18 ore alături de pulpa fructului. Date au fost prezentate de o echipă de specialişti din Israel care vor sa-l aduca la acelasi nivel cu cel rosu, din punctul de vedere al sanatatii. Pentru ca vinul sa-si etaleze toate insusirile si sa fie apreciat cum se cuvine, el trebuie pregatit si servit respectand o serie de reguli referitoare la temperatura optima, debusonarea, decantarea (daca este cazul ), folosirea anumitor pahare, etc.

Cum se poate servi vinul

Exista o temperatura optima la care se serveste vinul, in scopul punerii in valoare a calitatilor lui olfacto-gustative; aceasta depinde de tipul vinului. De foarte multe ori, vinurile sunt servite la temperaturi prea scazute sau prea ridicate, fapt ce influenteaza negativ evidentierea unor valoroase insusiri calitative. Fata de temperatura din apartamente si restaurante, cuprinsa, in general, intre 19 si 24 gr C, vinurile trebuie aduse in mod treptat la temperaturi scazute. Ca regula generala: cu cat vinul este mai dulce, cu atat el trebuie servit mai rece, vinurile mai tinere se servesc intotdeauna mai reci decat cele vechi. Nu trebuie uitat faptul ca in timpul servirii, vinul se incalzeste destul de repede in pahar. Temperaturile mai scazute pot masca defectele vinului si saracia lui in diferiti compusi . Temperatura ridicata amplifica senzatia de dulce, in timp ce la temperaturi scazute sunt accentuate gustul amar, sarat si senzatia de astringenta datorate taninurilor.

In general, cand temperaturile sunt ridicate, mancam mai lejer. Fiind iarna, cam renuntam la vinul alb in favoarea celui rosu. Oricum, vinurile albe se preteaza mai bine preparatelor mai putin condimentate sau onctuoase. Pestele proaspat insotit de un sos alb va fi mai delicios alaturi de un vin alb, viu si sec. Branzeturile proaspete de capra vor fi servite cu vinurile albe seci, lasand degustatorului senzatii unice. Daca optezi pentru salate, pentru a nu anihila calitatile vinului care le  insoteste,evita folosirea otetului, inamic declarat al vinului. Alternativele acestuia sunt uleiul de masline de calitate, asezonat cu atentie, sau un suc de fructe.

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mancaruri si vin și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s