Curcan cu sos de vin alb

Va veti iubi gratarul chiar mai mult decat inainte cand veti gusta curcanul pregatit pe acesta. Amintiti-va mereu cele trei mici secrete si acest preparat va deveni preferatul familiei dvs. Adaugati putin unt sub piele curcanului pentru a fragezi carnea, mentineti o temperatura de gatit adecvata si luati curcanul de pe gratar cat este inca suculent. Ahhh, si nu uitati sa folositi un vin bun.

Ingrediente:
1 curcan, 6-7 kg, proaspat sau decongelat
8-10 catei usturoi de marime medie
Frunze de patrunjel
1 lingura de sare
2 lingurite de piper negru proaspat macinat
2 lingurite de praf de chili sau boia iute
2 portocale
1 bucata de unt nesarat, moale
1 ceapa mare, taiata marunt
1 morcov mare, taiat marunt

Pentru sos (pentru aproximativ 3 cesti)
6 linguri de unt topit
6 linguri de faina
4 cesti grasime de pui
½ ceasca de vin alb sec
Sare
Piper negru proaspat macinat
2 linguri de patrunjel tocat marunt

Mod de preparare:
Indepartati gatul si picioarele curcanului, spalati bine curcanul atat in interior, cat si in exterior cu apa rece si uscati-l cu servetele de hartie. Taiati patrunjelul si usturoiul marunt si puneti-le intr-un vas. Adaugati sarea, piperul, praful de chili, coaja rasa de la portocale(lasati portocalele deoparte) si untul. Cu degetele, amestecati bine toate ingredientele din bol pana se omogenizeaza . Indepartati usor pielea curcanului din partea pieptului (pornind de la gatul curcanului) si umpleti aceasta portiune cu jumatate din cantitatea amestecului cu unt. Utilizati cealalta jumatate din amestec pentru a unge partea de sus si partile laterale ale curcanului. Taiati portocalele in patru si introduceti-le in cavitatea curcanului, dupa care intoarceti aripile in spate ca sa mentineti pielea de la gat. Puneti 2 cesti de grasime de pui, ceapa, morcovul intr-o tigaie de fonta, dupa care puneti curcanul cu pieptul in sus pe un gratar si asezati acest gratar in tava de fonta.

Gatiti curcanul la o flacara Indirecta Medie, mentinand temperatura gratarului la 150-160 grade Celsius. Dupa o ora verificati curcanul, iar daca anumite parti devin prea rumenite acoperiti-le cu o folie de aluminiu. Daca tigaia este foarte uscata, mai adaugati si celelalte 2 cesti de grasime de pui pentru a evita arderea tavii. Dupa inca o ora verificati din nou curcanul. Toate partile foarte rumenite acoperiti-le cu folie de aluminiu. Curcanul este gata cand temperatura interna a pieptului atinge 70 de grade Celsius. Curcanul ar trebui sa fie gata in 2 ¼ – 3 ore.

Transferati curcanul pe o alta tava si lasati-l sa se raceasca aproximativ 20-30 minute inainte de a-l portiona. Curcanul va ramane cald aproximativ 45 de minute. Intre timp preparati sosul.

Pentru prepararea sosului: Turnati sucul din tigaia de fonta intr-un bol de sticla termorezistenta. Lasati-l deoparte aproximativ 3-5 minute, timp in care grasimea se va ridica la suprafata. Indepartati grasimea si puneti-o intr-un vas mic. Daca este nevoie adaugati unt topit peste grasime. Asezati tigaia din fonta pe foc la o flacara medie si adaugati grasimea, dupa care presarati faina pe toata suprafata tigaii; lasati acest mixt pe foc, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, pana capata o culoare maronie – aproximativ 1-2 minute. Turnati acest amestec in vasul unde ati pastrat sucul din tigaie si adaugati si vinul., indepartand particulele maronii care s-au depus pe fundul tigaii. Lasati sa fiarba acest amestec aproximativ 5 minute; daca sosul este prea subtire lasati-l sa mai fiarba sau mai adaugati putina grasime de pasare. Adaugati sare si piper dupa gust, strecurati sosul, dupa care adaugati patrunjelul.

Portionati curcanul si serviti-l cald cu sos.

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mancaruri si vin și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s