Cum se degusta vinurile

Afla si tu, din articolul nostru, cum poti sa ajungi la aceeasi concluzie. De ce sa gustam vinul? Gustand vinul, ai ocazia sa apreciezi toata osteneala depusa pentru obtinerea lui. Vei vedea ce iti place si ce nu, si, lucrul cel mai important, care e motivul unei anumite preferinte. Vei descoperi, poate, ca iti plac vinurile albe invechite in butoi de stejar si ca iti displac cele rosii, care contin mult tanin. Astfel, vei putea sa alegi singura vinul pe care vrei sa-l bei ori sa apreciezi recomandarea data de ospatar sau de comerciant. Cum procedezi Mirositul Temperatura optima pentru consum si degustare este 10-12 grade, pentru vinurile albe, si 17-18 grade, pentru cele rosii. Toarna putin vin in paharul inclinat si evita sa atingi cupa cu mana, pentru a nu modifica temperatura. Apoi, apropiind nasul cat mai aproape de marginea paharului, inspira profund. A ce miroase? Verifica in paleta de arome. Gustatul Ia o gura de vin si plimb-o prin gura, ca si cum ai mesteca. Degustatorii profesionisti aspira in acelasi timp si putin aer, ceea ce le permite sa aereze vinul si sa-l „deguste” si prin nas. Cu putin exercitiu, poti ajunge si tu la aceasta performanta. Vei simti dulceata vinului pe varful limbii, aciditatea – in partile laterale ale limbii, iar taninul – pe peretii obrazului. Pentru racire, vinul nu se pune la congelator si nu se adauga cuburi de gheata in pahar. Ce trebuie sa remarci la un vin Cel mai important este sa vezi daca e bun. Daca are un miros neplacut (de mucegai sau de otet), inseamna ca este alterat. De asemenea, incearca sa identifici aromele. Vinul contine o imbinare de mai multe arome, pe care le poti regasi in paleta de mai sus. La final, incearca sa vezi daca vinul este echilibrat, deci bine facut. Ca sa poti spune acest lucru, trebuie sa apreciezi daca taninul, aciditatea, aroma de fructe si cea a butoiului in care s-a invechit sunt proportionate, adica nici una dintre ele nu le domina pe celelalte.

Ce inseamna…

* Aciditate Este aproape acelasi lucru ca si atunci cand mananci o felie de lamaie.

* Tanin E o senzatie similara cu cea pe care o ai atunci cand ti se strepezesc dintii (parca ti se usuca si ti se strang gingiile) sau atunci cand bei un ceai negru, concentrat.

* Corp Inseamna cat de mult simti vinul ca apa in gura. Cand se spune ca un vin „are corp”, inseamna ca nu il simti diluat, ci plin, concentrat.

* Varsta Daca umpli un pahar cu vin si privesti dunga lichidului, vei putea aprecia varsta vinului. Un vin rosu lasa o dunga mai maronie, iar un vin tanar – o dunga palida, nepronuntata, aproape apoasa. De asemenea, un vin tanar are un gust fructat, pe cand un vin vechi are un tanin mai delicat. Vinurile de calitate devin mai echilibrate prin invechire.

* Buchet Dupa ce bei un vin de calitate, o anumita perioada de timp vei simti o aroma placuta in gura. In cazul unui vin ieftin, aroma dispare imediat dupa ce vinul este inghitit.

Citeste intreg articolul

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca ...Despre vin și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s