Clasificarea vinurilor

Regulamentele reglementează clasificarea şi vânzarea vinului în multe regiuni ale lumii. Vinurilor europene tind să fie clasificate în funcţie de regiune (de exemplu Bordeaux, Rioja şi Chianti), în timp ce non-europene vinurile sunt cele mai multe ori clasificate in functie de struguri (de exemplu, Pinot Noir si Merlot). Cu toate acestea, recunoaşterea de piaţă pe anumite regiuni duce la creşterea recunoasterii lor in Uniunea Europeană. Uniunea European a recunoscut zone viticole:  Napa Valley din California, Willamette Valley în Oregon, Valea Columbia în Washington, Valea Barossa şi Valea Hunter în Australia, Valea Centrală în Chile, dos Vale Vinhedos în Brazilia,  Bay Hawke şi Marlborough în Noua Zeelandă, Okanagan Valley şi Peninsula Niagara din Canada.

Unele denumiri de vinuri amestecate sunt termeni de marketing, utilizarea acestor denumiri este reglementată de marcă, mai degrabă decât de legile specifice vinului. De exemplu: Meritage (sună ca „patrimoniu”) este în general un stil Bordeaux-amestec de Cabernet Sauvignon şi Merlot, şi poate include, de asemenea, Cabernet Franc, Petit Verdot, şi Malbec. Utilizarea comercială a termenului „Meritage” este permisă numai prin acorduri de licenţiere cu o organizaţie numită „Asociaţia Meritage”.

Clasificările Europene

Franţa are diferite denumiri  bazate pe conceptul de terroir, cu clasificările variind de la Vin de masă („vin de masă„), în partea de jos, prin intermediul Vin de Pays şi Appellation d’Origine Vin Délimité de Supérieure Qualité(AOVDQS) până la Appellation d „Origine Contrôlée (AOC) sau similar, în funcţie de regiune.

Portugalia are ceva similar, Spania, Grecia şi Italia au clasificări care se bazează pe un sistem dual de regiunea de origine şi de calitate a produsului.

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca ...Despre vin și etichetat , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Clasificarea vinurilor

  1. seby7000 zice:

    frumos blog imi place este foarte inpresionant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s