Accesorii pentru servirea vinului (2)

Paharele si vinul sunt indispensabile. Pentru aprecierea corecta a calitatilor – limpiditate, culoare, arome, buchet, gust – se folosesc numai pahare din sticla sau cristal, perfect incolore, transparente, usoare si subtiri, fara striatii sau serigrafie. Grosimea sticlei si greutatea paharelor trebuie sa fie minime, iar partea superioara care vine in contact cu buzele este subtire. Paharul piciorului este subtire, fin si solid, rotund si suficient de inalt pentru a putea fi tinut in mana. Nu este recomandat contactul mainii cu cupa paharului care contine vinul deoarece va modifica temperatura vinului si va ingreuna aprecierea limpiditatii. Capacitatea este adecvata (100… 125 …150 ml.) astfel incat sa permita rotirea vinului in pahar pentru a evidentia aromele sau buchetul, iar forma paharului este adecvata tipului de vin. Paharul pentru degustare a fost deja descris. Recomandam sa fie folosit acest tip de pahar pentru servirea vinurilor, dar atunci cand se servesc vinuri mai multe se recomanda a se folosi tipuri diferite de pahare, functie de tipurile de vin pentru a permite aprecierea completa a culorilor, nuantelor, aromelor sau buchetului.

Degustare unui vin este o arta prin care se pune in valoare toata munca viticultorilor si oenologilor.

Tipuri de pahare recomandate pentru diferite categorii de vinuri:

  • Albe, cu fructuozitate si aromate
  • Albe corpolente
  • Roze si rosii tinere
  • Rosii cu corpolenta mijlocie
  • Rosii corpolente
  • Dulci, licoroase
  • Spumante seci
  • Spumante dulci

pahare

Folosirea paharelor impune spalarea lor cu maxima responsabilitate si respectarea catorva reguli:

  • Se folosesc numai pahare absolut curate,
  • Spalarea manuala se face cu apa calda, fara detergent,
  • Aranjarea paharelor se face cu gura in jos, de preferinta in laditele din plastic destinate special depozitarii si manipularii lor,
  • Depozitarea si pastrarea lor se face in locuri inchise, ferite de mirosuri straine,
  • Inainte de utilizarea lor, toate paharele se controleaza,
  • La efectuarea mise-en-place-ului, emlbema sau inscriptiile vor fi orientate astfel incit sa poata fi vazute

Citeste articolul integral

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca ...Despre vin, Vinul și etichetat , , , , , , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s