Degustare de vinuri

Degustarea de vin este examinare şi evaluare senzorială a vinului. Vinurile sunt formate din compuşi chimici, care sunt similare sau identice cu cele din fructe, legume, şi condimente. Dulceaţa vinului este determinată de cantitatea de zahăr rezidual din vin, după fermentare. Vinul sec, de exemplu, are doar o cantitate mică de zahăr rezidual.

Aromele individuale pot fi,  detectate, datorita mixului de complex de molecule organice, cum ar fi esterii şi terpene pe care sucul de struguri şi vinul le pot conţine.

Degustatori cu experienţă pot distinge între aromele caracteristice ale unui must de struguri şi arome specifice care rezultă din alţi factori în vinificaţie. Aroma tipică elementelor din vin sunt cele împărtăşite de îmbătrânire în butoaie de stejar, vanilie, de cafea, ciocolata, care aproape întotdeauna provin din stejar şi nu de struguri în sine.

Aroma de Banana (acetat izoamil) este produsa drojdie, la fel cum sunt si aromele de deteriorare, cum ar fi transpirat, hambarşi ou stricat (hidrogen sulfurat). Unele soiuri pot avea, de asemenea, un gust mineral datorită prezenţei de apă-săruri solubile (cum ar fi calcar).

Aroma vinului provine din compuşi volatili din vin, care sunt eliberati în aer.

Vaporizarea acestor compuşi poate fi accelerata de paharul de vin sau de servirea vinului la temperatura camerei. Pentru vinurile roşii care sunt deja foarte aromate, cum ar fi Chinon şi Beaujolais, mulţi oameni preferă sa fie servite reci.

Sursa: wikipedia

Reclame

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca ...Despre vin, Vinul și etichetat , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s