Curcan cu sos de vin alb

 

Va veti iubi gratarul chiar mai mult decat inainte cand veti gusta curcanul pregatit pe acesta. Amintiti-va mereu cele trei mici secrete si acest preparat va deveni preferatul familiei dvs. Adaugati putin unt sub piele curcanului pentru a fragezi carnea, mentineti o temperatura de gatit adecvata si luati curcanul de pe gratar cat este inca suculent. Ahhh, si nu uitati sa folositi un vin bun.

Ingrediente:
1 curcan, 6-7 kg, proaspat sau decongelat
8-10 catei usturoi de marime medie
Frunze de patrunjel
1 lingura de sare
2 lingurite de piper negru proaspat macinat
2 lingurite de praf de chili sau boia iute
2 portocale
1 bucata de unt nesarat, moale
1 ceapa mare, taiata marunt
1 morcov mare, taiat marunt

Pentru sos (pentru aproximativ 3 cesti)
6 linguri de unt topit
6 linguri de faina
4 cesti grasime de pui
½ ceasca de vin alb sec
Sare
Piper negru proaspat macinat
2 linguri de patrunjel tocat marunt

Mod de preparare:
Indepartati gatul si picioarele curcanului, spalati bine curcanul atat in interior, cat si in exterior cu apa rece si uscati-l cu servetele de hartie. Taiati patrunjelul si usturoiul marunt si puneti-le intr-un vas. Adaugati sarea, piperul, praful de chili, coaja rasa de la portocale(lasati portocalele deoparte) si untul. Cu degetele, amestecati bine toate ingredientele din bol pana se omogenizeaza . Indepartati usor pielea curcanului din partea pieptului (pornind de la gatul curcanului) si umpleti aceasta portiune cu jumatate din cantitatea amestecului cu unt. Utilizati cealalta jumatate din amestec pentru a unge partea de sus si partile laterale ale curcanului. Taiati portocalele in patru si introduceti-le in cavitatea curcanului, dupa care intoarceti aripile in spate ca sa mentineti pielea de la gat. Puneti 2 cesti de grasime de pui, ceapa, morcovul intr-o tigaie de fonta, dupa care puneti curcanul cu pieptul in sus pe un gratar si asezati acest gratar in tava de fonta.

Gatiti curcanul la o flacara Indirecta Medie, mentinand temperatura gratarului la 150-160 grade Celsius. Dupa o ora verificati curcanul, iar daca anumite parti devin prea rumenite acoperiti-le cu o folie de aluminiu. Daca tigaia este foarte uscata, mai adaugati si celelalte 2 cesti de grasime de pui pentru a evita arderea tavii. Dupa inca o ora verificati din nou curcanul. Toate partile foarte rumenite acoperiti-le cu folie de aluminiu. Curcanul este gata cand temperatura interna a pieptului atinge 70 de grade Celsius. Curcanul ar trebui sa fie gata in 2 ¼ – 3 ore.

Transferati curcanul pe o alta tava si lasati-l sa se raceasca aproximativ 20-30 minute inainte de a-l portiona. Curcanul va ramane cald aproximativ 45 de minute. Intre timp preparati sosul.

Pentru prepararea sosului: Turnati sucul din tigaia de fonta intr-un bol de sticla termorezistenta. Lasati-l deoparte aproximativ 3-5 minute, timp in care grasimea se va ridica la suprafata. Indepartati grasimea si puneti-o intr-un vas mic. Daca este nevoie adaugati unt topit peste grasime. Asezati tigaia din fonta pe foc la o flacara medie si adaugati grasimea, dupa care presarati faina pe toata suprafata tigaii; lasati acest mixt pe foc, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn, pana capata o culoare maronie – aproximativ 1-2 minute. Turnati acest amestec in vasul unde ati pastrat sucul din tigaie si adaugati si vinul., indepartand particulele maronii care s-au depus pe fundul tigaii. Lasati sa fiarba acest amestec aproximativ 5 minute; daca sosul este prea subtire lasati-l sa mai fiarba sau mai adaugati putina grasime de pasare. Adaugati sare si piper dupa gust, strecurati sosul, dupa care adaugati patrunjelul.

Portionati curcanul si serviti-l cald cu sos.

Pentru 12-14 portii.

About cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Mancaruri si vin. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s