Iluminarea poate influenta gustul vinului

Iluminarea are influenta asupra modului in care gustul vinului este perceput.Acesta este rezultatul unui sondaj realizat de cercetatorii de la Institutul de Psihologie de la Universitatea Johannes Gutenberg Mainz, Germania.

In cadrul sondajului, aproximativ 500 de participanti au fost intrebati cum le-a plăcut un vin de testare şi cât de mult ar plăti pentru el. S-a constatat că acelaşi vin a fost evaluat la un pret mai mare atunci când a fost expus intr-o lumină ambientală roşie sau albastră, fata de lumina verde sau alba. Persoanele testate au fost chiar dispuse să cheltuie în plus cu un euro, pe o sticla de vin de testare, atunci când acesta a fost oferit în lumina roşie în loc de lumina verde.

„Este deja cunoscut faptul că culoarea unei băuturi poate influenţa modul în care simtim gustul acesteia”, spune dr. Daniel Oberfeld-Twistel, membru al Direcţiei generale de Psihologie Experimentala. „Am vrut să ştiu dacă iluminarea de fundal, de exemplu, într-un restaurant, face o diferenta, de asemenea. Sondajul a arătat, printre altele, că vinul de testare a fost perceput ca fiind de aproape 1,5 ori mai dulce, în lumina roşie decât în ​​lumina alba sau verde. Fructuozitate sa a fost de asemenea mai mare, evaluata în lumina roşie. Prin urmare, o concluzie a studiului este că culoarea iluminatului ambiental poate influenţa gustul vinului, chiar şi atunci când nu există nici un efect direct asupra culorii băuturii.  „Condiţiile extreme de iluminare găsite în unele baruri pot influenţa, fără îndoială, modul în care simtim gustul vinului”, conchide Oberfeld-Twistel.

El recomandă, de asemenea că degustarile de vinuri ar trebui să se desfăşoare într-un mediu cu lumina de culoare neutra.

Probabil ca o explicatie partiala a faptului ca lumina influenteaza modul cum simtim vinul este ca anumite conditii de iluminare ne ceeaza o  stare placuta, aceasta stare reflectandu-se asupra perceptiei gustului vinului.

Anunțuri

Despre cotnari

Compania COTNARI este inima podgoriei Cotnari din anul 1948. Dragostea localnicilor pentru cresterea si rodul vitei de vie ne-a invatat sa pretuim fiecare boaba purtatoare de soare si sa impartasim cu ceilalti bucuria vietii.
Acest articol a fost publicat în Stiati ca ...Despre vin, Vinul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s